Hund

Drømmer blir knust!

Det er så mange unge jenter og familier som får drømmen om en søt liten valp knust. Dette pga så mange useriøse selgere der ute. Kan ikke få fortalt ofte nok, hvor viktig det er å sjekke opp at valpen/hunden du skal kjøpe har helsesjekket foreldrene, at alt av papirer er i orden, vaksiner og chip mm

ALDRI gå etter kun pris!

De fleste «smuglerhundene» kommer fra Polen, Russland, Tsjekkia, Litauen og Latvia. Det er vanlig at salg annonseres over internet – facebook kjøp/salgssider, finn.no ol. Søte valper er avbildet (bildene er gjerne stjålet fra annonser til oppdrettere i Norge) og selges til godtroende valpekjøpere på flyplasser, togstasjoner, bensinstasjoner, parkeringsplasser etc. Det er dessverre gode penger for Øst Europeere å tjene på salg av valper/hunder. I valpefabrikkene har hundene dårlige forhold og valpene blir solgt fra dem er 5 uker gamle. Som er alt for tidlig for en valp å bli tatt fra sin mor!  Det drives rovdrift på tispene. Hver tispe har opptil 12-15 kull uten noe pause i mellom hvert kull for å klare å hente seg inn igjen og komme i form. Hundene lever under grusomme forhold før dem smugles inn til Norge og Sverige! 

Valpefabrikk i utlandet.
Grusomme forhold disse hundene vokser opp i.

Dessverre så har vi en slik valpefabrikk i Norge også, den har sluppet unna mattilsynet flere ganger. Norsk Kennel Klubb eller raseklubben tørr ikke gå i mot denne mannen.

Les mere om den saken HER  over 100 hunder ble funnet på cannabis gården i Flateby!

Les mer: HER , HER

Flateby saken.

Håper vi virkelig får dyrepoliti i Norge snart.. Dere kan google Flatebygården – chihuahua så får du side opp og side ned om den anerkjente frisøren som slipper unna alt !

Før du kjøper deg en rasehund uten noen form for papirer, bør du virkelig tenke deg godt om hvilken næring du muligens støtter! Så lenge det er kjøpere, så er det dessverre et marked for slike vapefabrikker. 

Valpen/hunden skal ha gyldig pass, chip og helseattest.!! Om selger kun godtar kontant betaling så burde det ringe en varselbjelle!

Håper at du heller sparer litt lengre i stede for å kjøpe en «billig» syk hund, som kommer fra disse fabrikkene, at du heller vurderer en seriøs oppdretter som du kan få oppfølging og hjelp i fra om du skulle trenge! I stede for å spare 2-3000,- så ta kontakt med valpeformidler til den rasen du har lyst å kjøpe. Da kan valpeformidleren hjelpe deg og komme i kontakt med seriøse oppdrettere!

Om hunden du kjøper fra slike fabrikker ikke har riktig vaksinering før innførsel til Norge, så kan du risikere at du smitter mennesker i din familie med dødelige parasitter! Som oftest så har disse falske vaksinasjons papirer når dem kommer inn i landet, om dem har papirer i det hele tatt!

Valper fa tidligere kull hos meg.

Her har du meg om du skal kjøpe valp fra meg 😉

Det er mange feller å gå i for deg som skal kjøpe valp. Her er noen råd som kan gjøre valget lettere:

Bruk valpeformidler! Hun/han vet hvor det finnes valper, og hvem som venter valper har hun/han nok også en viss pekepinn om. Da får du tlf og mailadr til aktuelle oppdrettere. De følger retningslinjene og kan/ bør legge fram dokumentasjon på utstillingsresultater og helseundersøkelser.

Ta kontakt, by på deg selv og hold kontakt. Det er umulig for en oppdretter å holde styr på alle forespørsler. Det er lurt å svare med å sende tilbake mailene hvor kontakt og svar allerede er opprettet. Slik er det mye lettere for oppdretteren å huske deg igjen.

Om du velger en annen innfallsvinkel for å kjøpe valp bør du ha satt seg inn i rasestandarden og vite hvordan en rasetypisk hund skal se ut, og er det endel ting du bør, og er i din fulle rett til å spørre om:

Valper fa tidligere kull hos meg.

Har foreldrene stamtavle?

Er foreldrene premiert med minst en rød sløyfe eller mer på utstilling? Hvis ikke, hvordan forsvarer du da en slik pris? (Mer enn 15000)

Er de sjekket for PL og øyelyst? Oppdretter bør kunne legge fram dokumentasjon.!

Kan jeg få regnr på foreldrene? Da kan du sjekke selv på Dogweb eller få noen som har tilgang til å gjøre det for deg for å se om de virkelig er registrert i NKK.

Kan jeg komme på besøk og se mor og barn i hjemmemiljø?

Har du faren til valpene, og kan jeg få se ham? Om ikke, har du bilder og evt hjemmesideadr eller mailadr/ tlfnummer?

Om du tenker avl, er tispen etter velprøvde, selvfødende og kjente linjer?

Om ikke oppdretteren kan svare ja på disse innlysende spørsmålene, let videre! Da vet du ikke hva du får!

Se også etter om valpene er kvikke og tillitsfulle. Det er oppdretterens jobb å forberede de små på den store verden. Er ikke valpene sosialiserte på mennesker har oppdretteren forsømt seg grovt! Er foreldrene sky og tilbakeholdne, så styr unna! Det skal være rent og pent der mor og barn befinner seg. Ellers også for den del…

Se over valpen mens du har den i armene. Er den tynn? Er den skitten rundt endetarmsåpningen? Har den korrekt bitt? Er tannkjøttet friskt og rosa slik det skal være? Har den en utpreget skalle , utstående øyne og/ eller en stor åpen fontanell? Da er det grunn til å rope varsku! Sjekk også hvordan moren til valpene møter deg. Hun skal være stolt og gjerne vise fram valpene sine! (Det gjelder selvfølgelig ikke mens valpene er helt små, da er beskytterinstinket på topp hos noen) Men, da er det heller ingen som slipper inn fremmede. Det bør iallefall ikke være det!

Er du ikke velkommen på besøk er det garantert ugler i mosen! De aller fleste oppdrettere setter pris på besøk så de kan bli kjent med valpekjøperne sine. Gjerne flere besøk! De fleste av oss sender heller ikke små valper alene med fly eller tog.

Det finnes kun en valpeformidler for hver rase og det er den som kan nås via NMHK og NCHK! Hold deg unna såkalte «valpeformidlere» som opererer via internett og annonsesider. Det er bare et penere ord for hundehandler! De formidler gjerne også flere raser. De beregner seg en stor profitt på valper av heller tvilsom herkomst. Valpefabrikker eksisterer fremdeles og kan skjule seg bak verdens flotteste hjemmesider!

Oppdrettere som skal ha mer betalt for en bestemt farge, eller fordi de skryter av å ha teacup (Chihuahua) som da skal koste mye mer er det bare å holde seg langt unna. Det er ikke verdt det! Da betaler du dyrt for en hund som antagelig ikke kommer til å leve så lenge. Det er en grunn til at de er så små. De er som oftest sykelige og tåler mye mindre. De er oftere utsatt for hypoklykemi og vannhode enn valper med normal størrelse.

Er du første gangs valpekjøper hold deg til en norsk oppdretter hvor du får all den oppfølgingen du trenger! For å importere kreves det stor kunnskap om linjer og oppdrettere så du ikke kjøper katta i sekken det første du gjør. Billigere blir det heller ikke, med valpepris, flyfrakt og moms som er 25% av kjøpesummen. Tollerne har blltt så bevisste nå at det er nesten umulig å jukse på pris. Det kan fort bli dyrt!

Viktigst av alt, ikke ha det travelt! Bruk tid, finn en oppdretter som har hunder du liker og vent den tiden det tar! I mellomtiden kan du lære mest mulig slik at du er forberedt på en liten venn i huset. Det er dere begge to best tjent med i lengen.

Info om tips til kjøp av valp hentet fra kennel Flordecanela.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *