Livsstil

«NORGES FARLIGSTE FORBILDER»

Norges «farligste» forbilder og påvirkerne er verken Sophie Elise, Anne Brith eller Anna Rasmussen. Norges «farligste» forbilder og påvirkerne er vi foreldre!

Stormen raser nå rundt på internett, aviser og SOME om Sophie Elise og Kristin Gjeldsvik uenigheter rundt kroppspress og plastisk kirurgi.

Jeg er personlig enig i mye av det KG står for om kroppspress. Men jeg er ikke enig i måten hun fronter den på, med personangrep på enkelt personer! Å spre eder og galle mot enkelt personer for å fronte en så god sak, blir helt feil. Fokuset blir borte og hele saken blir mot sin hensikt. Dette er på kanten til mobbing, og mobbing er IKKE noe, noen burde akseptere. Kristin har en sterk og viktig stemme, men Kristin bruk den riktig!

Det hjelper ikke ungdommene våre at forbildene «mobber» hverandre i media og på SOME!

Det som er viktig å huske på, er at Sophie Elise kun er et menneske slik vi alle er. Vi alle har vel vært unge og «dumme»? Jeg har i hvert fall vært det.  Men alt det dumme en gjør i ungdomstiden, hvor lenge skal vi bli straffet for det»

Synes virkelig ikke at SE skal få skylden for at 9 av 10 unge mennesker har lyst å endre sitt utseende.

Jeg er selv mamma til en på snart 15 år og en på 20, det er vel MITT ansvar å lære mine barn hva som er rett og hva som er galt! Hva som er lurt å gjøre og hva som er mindre lurt å gjøre! Internett er en FÆL plass både med og uten Sophie Elise og resten av bloggerne. Det er vi som foreldre som må ta grep og ansvar. Vi må lære våre barn og være fornøyde med seg selv. Skape gode verdier og trygge rammer. Snakk om kropp, skaff hjelp om det skulle være nødvendig. Jeg kan ikke skylle på influencere om mitt barn velger å ta plastisk kirurgi når hun blir gammel nok.

Tror at vi foreldre heller burde ta dette på vår kappe, vi må gjøre barna våre trygge nok til å ta riktige valg som passer for dem. Vi kan ikke skyve alt ansvaret over på influencere og media!

Eller kan vi??

Internett, SOME og influencere er kommet for å bli, så påvirket av et eller annet kommer vi til å bli hver dag og for all framtid.

Kroppspress er det over hele linjen, aviser, ukeblader, tv, nettsteder, treningsbloggere, rosabloggere, matbloggere, helsefriker.  Det skrives og reklameres om lavkarbo diett, keto, vegetar kosthold, raw food, middelshaskost, fleksitarisk kosthold, ja listen er lang! Men ingen roper eller skriver om hvor farlig det kan være for barn og ungdom i vekst. Det er blitt normalisert. Alle disse diettene trengs det mye kunnskap rundt, så en ikke spiser seg «syk». Dette er informasjon som få barn og unge ikke orker eller ikke skjønner viktigheten med å lese seg opp på.

Dietter kan være like skadelig og farlig som plastisk kirurgi. Det er barn og unge som spiser feil og blir underernærte og får spiseforstyrrelser.

Det reklameres for «slankepiller» og skjønnhets produkter over en lav sko, det er kjøps press. Disse influencerne som «selger»/reklamerer for det på sine sider, er dem noe bedre?

Jeg tror dette handler om kommunikasjon mellom foreldre og barn/unge. Vi som foreldre må informere og forklare om plastiskkirurgi, slankepiller, kjøps press osv.

Jeg som mamma synes det er trist at så sterke virkemidler må tas i bruk som «mobbing» av enkelt personer for å fronte en så god sak som kroppspress.  Det er så mange andre måter KG kunne brukt sin stemme for å nå ut med dette.

Som dere skjønner så er jeg virkelig enig i at kroppspress må settes på dagsorden og snakkes om. Men på en riktig måte. Som mamma kan jeg ikke støtte opp under mobbing av enkelt personer, uavhengig om det er en «offentligperson» eller en «vanligmann i gata». Personangrep er aldri rett vei å gå! Mobbing og hetsing av anndres valg er heller ikke innafor.

Nå har jeg lest kommentarfeltet på div blogger, forum og facebook, det jeg blir mest forundret over er oppførselen til voksne folk. Dem som er verst, er voksne mennesker, jeg blir flau med en bismak i munnen! Med ett enkel søk på navn inne på facebook, så er de fleste foreldre selv. Er disse gode forbilder og påvirkere til sine og andres barn? Det er utrolig hvor lite selvinnsikt enkelte voksne mennesker har. Vi må slutte å plukke ut enkelte offer og henge dem ut. Vi må slutte å snakke person og heller snakke sak.

Vi alle har egne meninger og kan ta egne valg, men vi foreldre må slutte å skylde på media og influencere. Vi må lære barna våre riktige og gode verdier. Lær dem at alt som skrives og vises på internett ikke trenger å være riktig for dem! Lær barna å stole på seg selv, at dem er gode nok. Vær der for ungene dine.

BARNA ER FORELDRENES ANSVAR!

Det er alltid noen som sklir utenfor og ikke har disse foreldrene som har evnen til å hjelpe sine barn og skape riktige verdier for dem. Men her mener jeg at skolen også har et ansvar, med å informere. Det er ganske synlig for lærere å se hvem som har foreldre som stiller opp, hvem som kommer på foreldremøter og andre aktiviteter. Her kan skolen sette inn hjelp. Skolen bure også være en flott arena for KG for eksempel, å dra rundt å holde foredrag om kroppspress. Det hadde hatt mye større påvirkning en å henge ut en blogg kollega på direkte sendt tv.

Hva skjer den dagen ei ung jente må ta plastiskkirurgi av helsemessige årsaker – hva da?

Det er jo så fy med plastiskkirurgi har hun lest hos flere influencere.

Skal hun bli mobbet for det? Barn og unge skjønner ikke bestandig forskjell på rett og galt – alt er ikke svart – hvitt!

Klarer vi ikke å skape disse verdiene og forståelsen rundt egen kropp hjemme, før barna er gamle nok til å bestemme selv, så tror jeg løpet er kjørt uansett. Om dem da velger plastiskkirurgi, så kan ikke vi som foreldre stoppe dem. Men vi kan heller ikke skylle på media og den påvirkningen dem har. Så klart burde ting modereres der å, men hovedansvaret ligger hos oss foreldre. Det er vi som har størst påvirkningskraft på våre barn, om det kommer til kirurgi, helse, makup, trening, kosthold og verdier. Det er vi som legger føringer på hva vi synes er akseptabelt. Det er vi som bestemmer hva dem får lov til fram til dem blir 18 år.

«Vær snill og ikke mobb kameraten min!»

Det er under en måned siden det ble skrevet så varmt om å være et medmenneske.

Vær varm, bry deg, min dør er bestandig åpen, ikke mobb, tenk hva du sier, vær snill…osv.  

Dette var etter Ari Behns begravelse. Han fikk så mange fine og varme ord hos influencere og i media. Men før han tok sitt eget liv, hadde han hatt flere år med hets og mobbing på SOME av mange! 

Så min oppfordring er til alle dere: Vær snill, ta lærdom av slike hendelser. Vi vet ikke hva enkelt personer sliter med, offentlig person eller ikke – slutt å mobb!

Ikke la oss mobbe av «ukjente!»

Kan vi lære oss og barna noe om toleranse?

Kan vi løfte takhøyden for våre medmennesker?

Vær snill, si noe godt før det er for sent. Vi vet aldri hva morgen dagen bringer!

Friskt i minne har vi alle Ari Behn:

« – For en påfugl, kunne vi si. Så glemte vi å legge til at det er slike påfugler vi elsker»

«Erik Stephansen»

Trist som fan!

3 kommentarer

 • Jeanette

  Så enig med deg her ❤️ Uansett vil barn å unge kunne finne steder å sammenligne kroppene sine . Jeg husker jeg så en reportasje i Allers om en modell som jeg såååå gjerne ville være som . De er mer tilgjengelig i dag . Men vi som foreldre har et ansvar i å styrke barnas selvbilde . At de er gode nok som de er 🥰 og begrense bruken deres ( og vår ) av SoMe . Så de ikke blir hjernevaska 🤪 heller ha forbilder i lærere , trenere , foreldre , venner og familie

  • cheesieos

   Veldig enig i det du skriver Jeanette 🙂

   Jeg er enig i at kroppspress i reklame og SOME burde reduseres. Men er ikke enig i måten KG fronter det på.
   Tenker at her må det skilles mellom sak og person i slike saker. Tenker det er så mange andre tiltak som burde vært satt i gang for å skape bless rund denne saken, uten å trenge å gå til personangrep på enkelt personer.
   Vi må se på rollemodellene i det daglige, feks på skolen – er flere lærere med silikon pupper, restylane i leppene, bruker mye makup, merkeklær osv – er det greit? Burde det vært en lov om at lærere ikke får ta slike inngrep, om dem skal jobbe som lærer? Skal lærerne begynne å bruke uniform når dem er på jobb, slik at dem ikke påvirker kjøpepress i forhold til dyre merkeklær? Lærere påvirker jo å barn og unge hver dag.
   Vi kan skylde på mange om hvorfor barn og unge tar de valgene dem tar, men til syvende og sist så handler det om identitet, rammer, trygghet, verdier som dem burde ha lært hjemmefra. Vi kan ikke skylde på alle rundt oss, vi må opplyse våre barn, snakke med dem og veilede dem i riktig retning.
   Jeg heier på KG og at hun brenner for at media å må ta sin del av ansvaret, så lenge hun gjør det på en respektfull og ordentlig måte 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *