Hest

En helg med Royal Highness!

 

Denne helgen var det stevne og konfirmasjon. Tuva startet LC med Royal Highness. Starstruck som er Tuva`s hest har vært plaget med litt mugg, så hun var ikke start klar.  Tuva var så heldig å få låne Royal H. av Ann Kristin, evig takknemlig for det. Må si jeg var litt spent på hvordan dette skulle gå. Tuva prøvde henne 10-15 min på fredags kvelden og ridde gjennom programmet. Jeg følte ikke helt at kjemien var der, hun ble litt lang og slet med å samle henne.

 

Stevne tøyet, vasket og strøket.

 

Vi snakket litt om dette hjemme på kvelden og på morgenen, hva hun kunne gjøre for å ri henne mer samlet og til tøylen.

Hun varmet opp en god halvtime før hun skulle inn, jeg fikk bare vært ute på oppvarmingen med dem i 5 min ca. Jeg skulle være skriver, så fikk ikke hjulpet henne noe særlig.

Halvparade, halvparade var det jeg prøvde å printe inn hos henne i går og minuttene jeg hadde sammen med henne på banen. Men mamma har jo ikke peiling, så hun avfeide meg på det !

Håret må ordnes og settes opp, det som henger løst, legger hun opp i hjelmen når hun tar den på.

 

«Hvorfor halvparader?»

«Halvparade er et signal til hesten om at noe er i ferd med å skje. Det er også en måte å samle hesten på, og når det gjøres riktig, hindrer det hesten i å bli for lang i den nye gangarten, f.eks ved en galoppfatning.»

Hvordan bruker man halvparader?

Halvparader skal man gjøre i forkant av alle andre signaler man gir. Man skal gjøre halvparader før overganger, og før vendinger. Det er en beskjed til hesten om at hei, hør på meg, for nå får du snart en beskjed.

 

 

Jeg ble så glad når hun kom inn og jeg kunne se at det jeg hadde snakket om til henne «HALVPARADE» hadde hjulpet og hun brukte det!

Tuva ride inn til en solid første plass med 68,696% (andre plassen hadde 61,304%) Synes det er bra med tanke på at hun ikke kjenner hesten og ikke ridd den noe tidligere.

Kommentar fra dommeren var:

Flott ekvipasje av HØY kvalitet!! Du rir harmonisk og godt gjennom programmet, husk bare å ri helt ut i hjørne. Fortsett den gode jobben, dette er veldig bra!! Lykke til videre!

Dommer hilser på hest og rytter – deler ut sløyfe!

 

 

Stolt mamma og en enda stoltere Tuva. Så takknemlig for at Tuva er så heldig og får ri så mange forskjellige hester og ponnier. Hun lærer så utrolig mye av det, hun er så interessert og dedikert i alt som har med hest/dyr å gjøre. Kan sitte i timevis og bare følge med på treninger hun ikke deltar på selv, kun for å lære mer. Fortsett sånn jenta mi, så når du langt <3

 

Er mye som skal ordnes før et stevne, det er ikke bare tøy og utstyr til rytter.

 • Dagen før så pusses utstyr til hesten, støvler til rytteren/Tuva.
 • Hesten vaskes, om det er kaldt ute settes hun i solariumet for å tørke.
 • Skjorte, jakke og bukse strykes.
 • Viktig med en god frokost før stevne, for når vi kommer i stallen og rett før konkurransen så klarer ikke Tuva å spise noe. Kan klare en banan en time før.
 • Håret til Tuva må ordnes. Flettes, eller settes opp, slik at hun får på seg hjelmen.
 • Vi liker å være tidlig i stallen når det er konkurranser, det for å slippe mest mulig stress. Er det reise stevne, så pakkes det meste inn i bilen/hengeren dagen før.
 • Hesten skal ha frokost før stevne.
 • Hesten skal pusses og stelles. Er det dressur eller feil og stil – sprang så fletter vi manen.
 • Utstyr skal være korrekt, så her må en lese seg opp på hva som er lov om en er usikker.
 • Ekvipasje nummer må festes på hesten, vi fester det på sjabraken.
 • Høver pensles.
 • Så saler vi på nødvendig utstyr, hodelag, sal, benbeskyttere, forstykke (sprang)
Høver pensles.

 

Man flettes.

 

 

Riktig ridetøy, som skal være rent og pent.

 

Fine Tuvaèn min <3

Så er det oppvarming, det er som med andre idrettsutøvere – kjempe viktig.

Hvorfor er oppvarming så viktig?
Formålet med oppvarming er å forberede kroppen til hesten på den jobben den skal gjøre fysisk.

Oppvarming forbereder hesten på å yte og prestere på en slik måte at vi minsker risikoen for skader og overtrening. Ved å optimalisere forholdene vil hesten også få større utbytte av treningen.

En gradvis oppvarming fører til at hesten øker ånderettsintervallene gradvis, slik at blodet transporterer nok oksygen ut til muskulaturen.

Det vil si at vi forebygger at hestens muskulatur blir utsatt for unødvendig melkesyre og stivner, samt at den får nok næring til å utvikle seg på en sunn måte. Oppvarming har å en virkning på hestens psyke, den konsentrerer seg mer om oppgaven.

Når man varmer opp godt, vil prestasjonen kunne økes og skaderisikoen minskes. På hest og hund er det ikke gjort noe konkret forskning på tiden, men man vet at idrettsutøvere trenger minst 12 minutter med oppvarming for å øke temperaturen i vevet tilstrekkelig til at det kollagene vevet får økt elastisitet og viskositet, så de musklene som skal anvendes under trening bør gradvis settes i gang over en periode på 15-20 minutter.

Viktig å huske at hester er individualister og de har forskjellige behov for oppvarming, viktig å se ann dagsformen, alder, evt tidligere skader og hvor godt grunn trent hesten er.

Meningen med all oppvarming er å øke prestasjonen og forberede hesten mentalt – samtidig som vi forebygger risikoen for skader. Ved riktig oppvarming vil vi få en energisk og utholdende hest, som er motivert for oppgavene vi utsetter den for med en minimal skaderisiko!

40 min før hun skal inn, her er dem på vei til oppvarmingsbanen.

 

Royal er en drømmehest <3 Hun er kvalitet og absolutt en hest jeg kunne hatt selv <3

Riktig oppvarming, nedskritting og uttøying er å noe vi må gjøre. Hesten spyles, tørkes, fôres og evt kles på før vi kan sette den fra oss – når det er stevne så går hele dagen med til hest og stallarbeid. (Da har vi som oftest møkket boksen, paddocken ute, fylt vann inne og  ute før stevnet starter)

Som dere skjønner så er det ikke bare å gå i stallen, ri og dra hjem. Dyrevelferden er kjempe viktig, så først skal hesten stelles ordentlig, før vi kan dra hjem.

 

Som dere sikkert skjønner, så er jeg veldig stolt av lille jenta mi <3

Les også: Landsstevne

Når vi kommer hjem etter stevne, går som oftest Tuva og legger seg i badekaret og jeg lager noe digg mat. Så blir det noen timer på sofaen med tv – les: Tuva ser på tv og jeg sovner på sofaen. Mye stress, men mye kos etter en slik dag. Å jeg er veldig heldig som får være så mye sammen med henne og vi deler samme interesser.

 

 

Tuva har hatt stor framgang siste årene – sjekk denne filmen som er tatt for ca 4 år siden av Tuva & Embla :

Les også: Kjenner at det er helt greit!

Her er Tuva & Casey for ca 1,5 år siden

 

Én kommentar

 • Mamma

  Flinke flinke Tuva. Så moro å se hvordan hun har utviklet seg. Hun kommer til å nå langt innenfor idretten sin. ❤️❤️

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *