Hund

Giftig!

Huggormbitt

August 2014 opplevde en av mine valpekjøpere at hunden hans ble bitt av huggorm, han kontaktet sin veterinær med engang og kom inn og fikk startet veske behandling. Han fikk kun veskebehandling og smertestillende. Jeg hadde jevnlig kontakt med han på tlf og satt spørsmåls tegn på at ikke veterinæren ikke hadde gitt han motgift. Min valpekjøper ringte tilbake og spurte om han hadde fått det. Noe han ikke hadde fått. På det tidspunktet hadde Mikke blitt dårligere. Den veterinæren som var blitt brukt sa at det var ikke noe dem hadde inne og ikke brukte. Dem var heller ikke vant med å behandle huggorm bitt på så små hunder. Synes dem burde opplyst min valpekjøper om dette? Synes ikke du?

Så kunne han tatt valget selv om han ønsket å bruke noen andre. Antiserum er veldig dyrt og ikke alle har dette inne. Små hunder som har fått gift I seg må som oftest behandles med motgift. Det kunne gått riktig ille med Mikke om ikke hans eier hadde ringt meg!!!  Jeg ringte min daværende sjef for å sjekke om vi hadde det inne, noe vi hadde. Mikke og eier kjørte inn til Kristiansand på kvelden og fikk behandling. Mikke så slik ut når han kom til klinikken I Kristiansand. Han hadde nok ikke overlevd natta.


Heldigvis gikk det bra med han <3

Del gjerne innlegget.

Huggorm er den eneste giftige slangen i Norge, og skader og dreper hvert år hunder. Katter kan også bli bitt, men dette er langt sjeldnere. Hvis ulykken først er ute, er det viktig at du som eier vet hvordan du skal forholde deg, og hva du kan gjøre.

Symptomene på huggormbitt kan variere endel, så selv om ditt dyr ikke har alle symptomene bør du få det sjekket ved mistanke om huggormbitt.

Det du vanligvis vil se er:

 • Lokal til utbredt hevelse, av og til kan man også se avtrykk etter de to huggtennene. Hunder blir oftest bitt i hode/hals-området, katter oftest  i forbeina.
 • Rask, overfladisk pusting.
 • Oppkast.
 •  Kramper.
 • Sjokkutvikling, dvs slapphet, bleke/kalde slimhinner og evt bevistløshet.

Generelt hvis dere har vært på tur, og syns hunden din oppfører seg unormalt, ha sjansen for huggormbitt i bakhodet.

Det er spesielt viktig med rask veterinærbehandling når ulykken skjer, og har det først blitt symptomer MÅ dyret behandles. Ca 30 % av alle bitt er det man kaller tørre bitt, dvs at huggormen biter, men ikke overfører gift. Da vil du kunne se bittmerker, men det blir ikke samme kraftige hevelse rundt.

Bitt i beina vil være de farligste, fordi blodsirkulasjonen der vil spre giften raskt i kroppen. Ellers kan selve hevelsen være et problem i halsregionen, fordi det presser på luftveiene.

Etter den første fasen med kraftige symptomer er det også en senvirkning av huggormgift, som kan gi lever- eller nyresvikt, anemi(blodmangel) eller skade på hjertemuskelen. Faren for dette minsker med rask og effektiv behandling så fort man oppdager skaden.

Hva du skal gjøre ved mistanke om huggormbitt:

 • Ser du huggormen, ta dyret rolig vekk fra stedet, og hold det i ro. Er det en mindre hund eller katt, bær den til bilen. Er det en større hund, ta den i bånd, og gå rolig til nærmeste bilvei.
 • Ring veterinær med en gang du oppdager ulykken. Da kan du også få råd på telefonen om hva du skal gjøre rent praktisk, og veterinæren rekker å gjøre klart til behandling før du kommer til klinikken.

Veterinæren vil undersøke dyret med en gang du kommer til klinikken, og sette i gang behandling. Dette kan variere noe fra tilfelle til tilfelle, men uansett trenger dyret væskebehandling og smertestillende. Om man velger å gi antiserum(motgift), antibiotika og kortison må vurderes av veterinæren i hvert tilfelle. Det bør også tas blodprøver for å kunne si noe om alvorlighetsgraden av skaden, både tidlig og senere i behandlingen.

Tilslutt, mange lurer på huggormtablettene som man fikk tak i tidligere. Det er stort sett snakk om kortisontabletter, prednisolon har vært mye brukt. Dette har tidligere gitt en falsk trygghet, om at man har tabletter som kan behandle dyret hvis det blir bitt. Kortison vil ofte kunne dempe symptomene i startfasen, men det er ikke selve symptomene man ser som er farlige for dyret. Det er giftens indre virkninger som tar livet av de mest uheldige, og dette vil man lettere overse og undervurdere ved å gi kortison. I tillegg vil dyret ofte kvikne til noe, og øke blodsirkulasjonen, noe som vil øke faren for rask spredning til kroppen.

Når det er sagt, i svært sjeldne tilfeller kan kortison bidra til å forlenge fasen fra dyret blir bitt til det kollapser, og dette må vi bruke når det trengs. Så hvis du er i en spesiell situasjon f.eks på en øy med dårlig fastlandsforbindelse eller svært langt til fjells, spør oss om du bør ha prednisolontabletter tilgjengelig.Noter ned nummeret til veterinærvakta der du bor, husk dette også om du reiser på ferie utenom ditt distrikt!. Dette er også en fin anledning til å minne om at forsikring av dyret er viktig. Da slipper man å bekymre seg for det økonomiske i en akuttsituasjon som vil kreve omfattende behandling, gjerne på en solfylt sommer-søndag.

Huggormfakta:

 • Vipera berus på latin.
 • Har en svart sikk-sakkstripe på ryggen, men kan også være helt svarte, slik av tegningene ikke syns. Skilles fra den svarte buormen ved at huggormen ikke har lyse flekker på kinnene.
 • Kan bli 90 cm lange, og opptil 25 år gamle
 • Legger ca 20 egg i august/september, som klekkes med en gang og ungene må da klare seg selv. Er født med gift i seg.
 • Huggormen er fredet i Norge.

Huggorm er den eneste giftige slangen i Norge, og skader og dreper hvert år hunder og katter.

Skrevet av Kathrine Nordahl, dyrlege 

Fakta om huggorm er skrevet av: Veterinær Kathrine Nordahl. #huggormbitt #hund #chihuahuabittavhuggorm #huggorm #huggormbittpåhund #bitt #farlig #gift #fredet #chihuahua #skummelt #redd #dårlig #død #motgift #serummothuggormbitt #serum

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *