Mat og oppskrifter

LANGTIDSHEVING GIR BEDRE SMAK!

Langtidsheving gir bedre smak!

Kaldheving, eller langtidsheving, betyr rett og slett at man bruker kald veske i stedet for lunket, og så lar man deigen stå i kjøleskapet eller på kjøkkenbenken i lengre tid ( 8-12 timer)

 Klart det tar lengre tid å bake på denne måten og det kreves litt planlegging. Men smaken i bakverket blir mye bedre når den får utviklet seg over tid.

Viste du at du kan nøye deg med en firedel av gjæren i forhold til det som står i oppskriften dersom du setter deigen kaldt over natten!?

Oppskrift:

  • 75 gram havrekli
  • 75 gram solsikkekjerner
  • 75 gram gresskarkjerner
  • 75 gram linfrø
  • 50 gram store havregryn
  • 200 gram sammalt hvete, grov
  • 200 gram sammalt rug, grov
  • 9 dl kaldt vann
  • 1-2 ss maltekstrakt (honning eller sirup)
  • 1-1,5 ss havsalt
  • 25 gram fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær (kan halveres om du kaldhever over natten)
  • 950-1000 gram siktet hvetemel

Slik gjør du:

  1. Bland alle ingrediensene i bakebollen.
  2. Ha alle ingrediensene (men hold igjen på litt av melet) i bakebollen og kjør deigen i kjøkkenmaskin i noen minutter på sakte fart. Øk deretter hastigheten og kjør den i omtrent 5 minutter på høy hastighet
  3. Dekk med plast og la stå i på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet over natten. En slik bløtlegging av korn, kjerner og frø gjør de seige, slik at de binder seg bedre i deigen.
  4. Morgenen etter, ha deigen på bakbordet og del den i 3 like emner. Form emnene til brød og legg de i smurte brødformer eller på et smurt/bakepapirkledt stekebrett. Pensle brødene med vann og strø en liten blanding av solsikkekjerner, gresskarkjerner, havregryn og linfrø over brødene.
  5. Sett ovnen på 220 grader, og stek til brødene er gjennomstekte – ca 40-50 min. 

NB: Om du ikke har kaldhevet brødene over natten, følger du denne metoden> Sett termostaten på 50 grader (over- og undervarme) og sett inn brødene på nederste rille. Om du ikke har latt deigen kaldheve over natten så la brødene etterheve ca 30 minutter). Skru deretter opp varmen til 220 grader, og stek til brødene er gjennomstekte. 

  1. Brødene er ferdige når de har en gylden og fin overflate og avgir en «hul» lyd når du banker forsiktig på de!
  2. Avkjøl brødene på rist

10 kjappe tips for nybegynnere:

Dersom du har lite erfaring med å bake, kan disse rådene fra Opplysningskontoret for brød og korn være lure å følge. Dersom du ønsker å langtidsheve deigen må du benytte kald veske og redusere gjærmengden

  • Les oppskriften godt før du begynner å bake.
  • Bløtlegg sammalt mel og hele korn på forhånd
  • Vær nøyaktig når du måler opp ingrediensene.
  • Juster med væske hvis deigen er for fast. Unngå å justere med mel.
  • Elt deigen lenge nok. Bruk «tyggegummitesten» for å sjekke om deigen er ferdig eltet.
  • La deigen heve under plast eller et klede til dobbel størrelse.
  • Unngå trekk, og la deigen heve på en lun plass.
  • Del deigen i like store emner for å få et jevnere stekeresultat.
  • Sjekk om brødet er ferdig ved å banke på undersiden. Det skal være gyllent og gi en hul lyd når du banker.
    Avkjøl det nystekte bakverket på rist.

 

Bon appètit

 

Følg meg gjerne på snapp:)

Les også: Boller i ovnen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *