Livsstil

NÅR FLYTTER KONGEN HJEM?

I dag har jeg vært med Birger og sett på kattungen han skal kjøpe og som han har «døpt» til Kongen.

Kongen får flytte til Søgne i slutten av februar, da er han rett over 4 måneder. Tror nok han får leve som en ordentlig «Konge» Før han kommer skal han vaksineres, chipes og kastreres. Kattunger anbefales ikke å flytte fra mor og søsken før etter fylte 12 uker.

Kattunger som er under 12 uker gamle trenger å utvikle seg ferdig fysisk og psykisk før de tas vekk fra mor og søsken. De er avhengig av opplæringen og kontakten den får fra moren sin for å utvikle seg riktig.

Alderen fra 8 uker til 12 uker er en veldig viktig periode i kattunges utvikling. Kattemor lærer ungene mange viktige ting på en måte som vi ikke klarer å kopiere. Finne mat, jakt, lek, stelle seg selv, gå på do osv. er egenskaper som skal læres. Kattungen må også lære sosiale regler og språket katter bruker seg imellom.

Det er i denne perioden kattemor avvenner kattungene fra morsmelk og over til fast føde. Selv om det virker som kattemor ikke vil ha noe med de å gjøre og det virker som de klarer seg selv, så er det en prosess de skal igjennom. Kattemor vet hva hun gjør! Hun følger med på de på avstand og stopper uønsket adferd. Noen ganger er hun også med på leken som opplæring. Kattungene følger med på mor og kopierer det hun gjør. Det skjer mye som vi ikke ser. Uansett om kattemor virker uinteressert, så er også leken med søsken en veldig viktig læring.   

Kastrering.

En hannkatt skal gjerne være minst 4 måneder og over 2,5 kg når den kastreres. Før dette er risikoen under anestesi større. Noen oppdrettere ønsker å levere katter til nye eiere ferdig kastrerte, før dem er 4 måneder. Om dette gjøres før fylte 4 måneder, er det viktig å være klar over den økte risikoen ved tidlig kastrering, samt at katten ikke kan leveres til ny eier før minimum en uke etter inngrepet.  Birger får Kongen hjem når han er ferdig kastrert og er da rett over 4 måneder.

En kastrert hannkatt er ikke like ofte i slagsmål, streifer ikke langt borte fra hjemmet sitt i samme grad, og slipper det stressnivået som følger med revirmarkering og dominans, Birger skal ikke drive noe avl med Kongen, så derfor ønsker han at Kongen skal kastreres. For ved kastrering forsvinner kattens seksualdrift, og adferden som følger med denne uteblir. Ved kastrasjon bidrar man også til å redusere antallet uønskete drektigheter. Kongen kan reise hjem samme dag som operasjonen er utført. Han bør ikke forlates alene hjemme samme dag som operasjonen, men kan normalt spise etter at han er hentet.

Noen en bør være obs på: Hannkattens utpregete adferd pleier å forsvinne innen en måned etter kastrasjon. Det kan ta et par uker innen hormonene har gått helt ut av kroppen. Dette innebærer at katten den første tiden kan gjennomføre en fertil parring med de sædceller som ligger igjen i sædlederne. Eldre katter kan ha et innlært adferdsmønster som gjør at kastrasjonseffekten dessverre ikke blir som forventet.

Den eneste konkrete ulempen med kastrering av katt, være seg hannkatt eller hunnkatt, er vektøkning. Da er det viktig at Birger som dyreeier er nøye med å kontrollere matinntaket og vekten på Kongen for å forhindre at han ikke blir overvektig. Han kan ikke få ubegrenset med godbiter og snacks. Han må stå på ett fòr som er tilpasset for en ung kastrert han katt. For fedme hos katt kan føre til ulike helseproblemer i likhet med de vi finner hos oss mennesker 

Mange lurer nok på hvordan kastrering foregår på katt.

Før katten leveres på klinikken for operasjon, så må den være så ren som mulig. (Er som hos oss mennesker når vi skal opereres.) De fleste katter passer selv på å være rene, men det kan være et problem hos katter med lang pels. Kan derfor være lurt at katten er inne kvelden før operasjonen. For å minimere risikoen for brekninger ved narkose skal katten ikke få mat fra midnatt kvelden før operasjonen, skal leveres fastende. Men den kan ha tilgang til vann å drikke frem til samme morgen som operasjonen skal finne sted.

Katten blir levert på klinikken, får en egen «seng» (les:bur), blir lyttet på og undersøkt, før den får bedøvelse og lagt i narkose. Før inngrepet får den langtidsvirkende smertestillende og lokalbedøvelse.

Kastrering av hankatt er et relativt enkelt inngrep. Det innebærer at testiklene opereres bort ved to små snitt i pungen. Blodforsyningen til testiklene kuttes av. Snittet i pungen trenger ingen sting, da det er best at det gror åpent. Normalt restituerer katten seg raskt etter operasjonen. Katten din våkner rolig i sitt eget bur under oppsikt av dyrepleier. Ved behov kan katten få ytterligere en sprøyte med smertestillende.

Etter narkosen og den smertestillende medisinen, blir de fleste katter trøtte og vinglete når de kommer hjem og får slappet av. La da katten få være i fred og ro i et mørkt og stille rom. Legg gjerne et teppe over katten for å hindre at den fryser og ikke la den ligge på vamekabler eller et veldig kaldt gulv – katten klarer ikke å regulere kroppstemperaturen om den er litt påvirket av narkosen enda. Gi katten mat og vann først når den er helt våken og stødig på beina. De første porsjonene skal være små. For at såret skal leges bra bør hankatten holde seg innendørs minst de to til tre første dagene etter operasjonen. Han trenger smertestillende medisin i noen dager. Nylig kastrerte hannkatter slikker seg normalt ikke på såret, men om katten skulle gjøre det trenger den en krage. Dette for å unngå at det hovner opp. Kontroller såret daglig. Såret skal gro uten at det hovner opp, blir rødlig, oppstår blødninger, væskeutredninger og/eller at det blir påtagelig ømt. Om du er usikker, kontakter du veterinær for råd og eventuelt oppfølging. Det finnes ingen sting som må tas bort.

Alles hjerter smeltet ved synet av disse små kattungene. Det som er viktig å huske på er at den nusslige lille pelsdotten du tar hjem skal passes på resten av livet. Og siden katter som kjent har ni liv, vil dette være lenge! Så ikke gjør noen impuls kjøp av dyr, tenk nøye gjennom om du har tid, overskudd og økonomi til å ha e katt i mange år framover.

Det er viktig å gi kattungen en optimal start på livet, gjør du ditt beste for å sikre at dere vil få mange gode år sammen. I de tidlige, sårbare månedene må du huske på å gi kattungen masse oppmerksomhet og omsorg for å hjelpe den med å finne seg godt til rette i sitt nye hjem og med sin nye familie.

Jeg anbefaler alle til å tegne veterinærforsikring på sine dyr, skulle katten være uheldig å skade seg, kan det fort bli kostbart. Da kan det lønne seg å ha en god veterinærforsikring som kan være med på å dekke regningen hos veterinæren.

Husk å bruk tid med den lille, den blir fort stor 😊

(Kommer nok mange bilder og historier om Kongen her framover. )

Kongen ligger å slapper av sammen med sin søster.
Les også: Ekstremsport

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *