«SoMe dagens gapestokk»

Gapestokken er tilbake i Norge.

Har voksne nordmenn mistet fullstendig kontrollen på sosiale medier?

Det er mer og mer vanlig at sosiale medier brukes som en offentlig gapestokk. Det er blitt vanskeligere en før å legge tidligere hendelser bak seg og starte med blanke ark. Er dette noe vi bare må akseptere, som en del av ytringsfriheten? Eller bør/kan gapestokkene reguleres på noe vis? Jeg mener media har et stort ansvar, slik veksten har vært på SoMe og internett, kan ikke medias praksis fortsette som før!

På mindre plasser og mindre kommuner har det alltid vært vanskelig å holde skjult hvem som har «dummet» seg ut eller begått feile handlinger. At folk blir sinte, fryder seg og vil spre navn og rykter er ikke noe nytt. Men med SoMe er det blitt så mye lettere for folk som allerede er enige om en «sak» å finne likesinnede og samle seg rundt saken og personen på godt og vondt – ta kvinneguiden som et eksempel, der sitter voksne folk og sprer eder og galle. Dem kjenner ikke til all fakta, dem tar ting ut av en blogg eller det dem ser på tv eller leser i avisen og spinner videre på dette.

Jeg har stor forståelse for at noen av og til kan være frustrerte og misfornøyde, uenige eller ha forskjellige synspunkter. Men når ting går på enkelt personer og ikke på sak, så er det i MINE øyne offentlig uthenging!  «Vi «lurer på hvorfor barn mobber?

Media skaper monster ved å la folk bli hengt ut slik som i ABIP og Sophie E saken.

Mange mener det snakkes om bedrift, men her blir mennesker hengt ut og det er ikke en saklig debatt. Fakta forsvinner i mengden av negative kommentarer fra enkelt personer, som har noe i mot disse menneskene.

Det jeg synes er verst er dårlig journalistikk og sjekk av fakta fra flere aviser. Det er så lett for enkelt personer og sende inn sin «sak» hvor en enkelt person er misfornøyd og så lenge den personen er så misfornøyd mot en «kjendis» så blir ting hauset opp og bakgrunnssjekk «glemmes» helt! Det er kun en side av saken som kommer fram.

Det er så lett som enkelt person å være misfornøyd med noe, og kunne påvirke andre i samme miljø. Påpeke ting som andre i utgangspunktet aldri har vært misfornøyde med eller tenkt over at er et problem, til å få dem til å lete etter problemer eller bli misfornøyde uten å egentlig være det.  Skjønner du hva jeg mener?

Stadig oftere opplever offentlige personer netthets, trusler og nettmobbing – er det riktig i dagens samfunn?

Og når ting en sjelden gang ikke går som det skulle eller ønsker, finnes det flere kanaler folk flest å ta dette videre, det er advokater, forliksrådet og politi – alt trenger ikke henges ut i media. Jeg mener det er rettstatens oppgave å straffe de som evt bryter loven, ikke folkets oppgave! Vi har avsatt gapestokken, fordi vi ikke ønsker å dyrke prinsippet øye for øye, tann for tann!

Og media trenger ikke poste alt heller. Dem har presseetikk og burde bli enda flinkere på å sjekke fakta og bakgrunnsmateriale, ikke svelge alt rått.

Pratet med Dagbladet sist uke i ca 30 min om ABIP – alt dem fikk ut av den samtalen var: Elisabeth Mortensen er også fornøyd. All fakta jeg la fram, orket ikke journalisten å ta med. Vi er flere som ble kontaktet og journalisten tok med veldig lite av det vi «fornøyde» la til grunn og hele artikkelen ble noe nyansert i mine øyne. Flere av oss fikk samme svar: Saken skulle ta utgangspunkt i folk som er misfornøyde. I mine øyne så velger da ikke denne journalisten å ta med alle faktaopplysninger i saken og jeg undres selvsagt da på om dette er kun for å få en KLIKK artikkel!

Og er det her i SoMe slike ting bør tas videre, ikke som boikott- og uthengingssak på en facebookgruppe, forum som kvinneguiden eller i media?

En sak har alltid mange sider. Og man bør tenke seg godt gjennom før man deler og ”liker” negativ omtaler på SoMe! Trodde vi hadde lært, trodde media hadde lært etter Ari Behn`s bortgang!

Fint hvis alle har fokus på dette og kan være med på å nyansere slike tråder når dere kommer over slike uthengelser og nettmobbing – dette rammer mange!

Ta feks anmeldelsen Dagbladet skrev om Kevin Boine: «Kevins kofte kan du få billig, dette bidraget er en simpel etno/elektro-pop som mest minner om en russelåt tuftet på harry-joik. Høres ut som en genfeil, og burde vel vært fjernet tidlig i svangerskapsforløpet».

Dagbladet har i etter tid unnskyldt seg med at det var en formulering som ga et feilaktig inntrykk av hva anmelderen egentlig mente. Ingen unnskyldning i mine øyne!

Så til Dagbladet: SHAME ON YOU!

Les mer om saken hos NRK

Så en liten oppfordring fra meg på morsdagen: Husk å vær snill, vis respekt og vis medmenneskelighet!

God kveld og klem fra meg.

Related posts

5 thoughts on “«SoMe dagens gapestokk»”

 1. Mamma

  Så sant, så sant. Vis medmenneskelighet. Ikke heng ut andre i offentlighet…❤️

 2. Eva

  Veldig bra innlegg❤️

  1. Takk Eva, synes det er et viktig tema 🙂

 3. Det er helt absurd hvordan journalistikk-norge opererer noen ganger. Trodde det faktisk krevde skolegang det yrket der, og litt ekte undersøkelse oggransking i fakta! Mye uærlige mennesker, mange på jakt etter rask berømmelse uten å tenke på konsekvenser, og deffinitivt mye hat. Her skal vi lære barna at man ikke skal mobbe eller snakke ned om andre, men så synnligjøres det så godt i SoMe at voksne mennesker ikke opptrer etter egne regler. Hvordan vil fremtiden bli..?! «Vær mot andre, som du vil andre skal være mot deg»

  1. Hei Carina.
   Veldig enig i det du skriver, er skremmende hvordan enkelte aviser/journalister uttaler seg og «hetser» kultur og person. Er en skremmende utvikling!

Leave a Comment